In Portugal drinkt men zijn koffie buiten de deur, in kleine barretjes, heldere café's of naar vers gebak geurende pastelaria's. En de koffie smaakt heerlijk. En dat komt niet alleen door de prettige omgeving. De koffie die geschonken wordt is echt lekker: pittig, geurig en met een mooi crêmelaagje.
Portugezen in Nederland en mensen die in Portugal op vakantie zijn geweest denken met weemoed terug aan die koffie.
Delta is een bijzonder koffiemerk. Het weet zich staande te houden tussen het geweld van Nestlé en SaraLee. Rui Nabeiro heeft het bedrijf in 1961 opgericht. Het bedrijf schijnt al diverse overname-pogingen afgeslagen te hebben. En Delta heeft succes in Portugal. Portugal kent veel koffiebarren, -barretjes en pastelaria's en een groot deel daarvan draagt het frisse rood/groen/gele logo van Delta. Er wordt duidelijk aandacht besteed aan de presentatie van de naam op de diverse locaties. De stoeltjes, zonneschermen etc. met het Delta-logo zien er allemaal nieuw uit.
Delta brengt diverse kwaliteiten op de markt. Chavena, Oro en Platinum. Oro (of Ouro) mikt op de koffiedrinker die wel wat over heeft voor een uitstekend kopje koffie.
De Chavena heet in de horecaverpakking Grand Expresso. Maar horecabedrijven die echt indruk willen maken met hun koffie, schenken de Platinum (of Platina). (Het lijkt er op dat Delta steeds twee namen heeft voor dezelfde koffie). De Platinum is kwaliteit zonder compromis.
De Delta Diamante is een iets ander verhaal. Deze koffie is voor particulieren nauwelijks te krijgen. Delta wil blijkbaar dat dit koffie-mengsel erg exclusief blijft. Alleen koffiehuizen op zognaamde A-locaties mogen deze schenken.
Daarnaast brengt Delta koffiesoorten op de markt uit bepaalde regio's. Delta is diverse projecten gestart die én kwaliteitskoffie moeten opleveren, en verbetering van de omstandigheden en de economische vooruitzichten van de lokale bevolking. De Timor-koffie is daar het geslaagde voorbeeld van.
Met Sical is het allemaal begonnen. We waren op vakantie in Portugal en dronken vaak koffie in een bar waar men Sical-koffie gebruikte. Thuis gekomen misten we deze koffie. We gingen op zoek maar het bleek nauwelijks te verkrijgen in Nederland. Als wij de koffie al missen, dan moet het voor Portugezen in Nederland helemaal een gemis zijn, die lekkere koffie. En zo ontstond het idee om deze koffie in Nederland te gaan verkopen per webwinkel. En lekker is Sical nog steeds, zeker als je zelf maalt en de geur van vers gemalen Sical-koffie in huis hangt. De voorverpakte fijne maling Sical-koffie is volgens het pak geschikt voor het espresso-apparaat en voor de snelfilter-methode, de iets grovere maling voor de cafetiaire.